|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Prosty przepis na pyszne nalewki |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyGłosów: 1Ocena: 1.00
> oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60%, 500ml
 > około 20-30 dag cukru
 > około 35-40 dag owoców
 
 
 |  | Opis przygotowania: 1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
 2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
 3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
 4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
 5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
 6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
 7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  nalewkowa |  | Przepis czytano już 5365 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 1) |  
 
 
 
 
 
 | nalewka Dodał/a majki dnia 2011-10-08 11:01:42
 
 Duża jest strata objętości alkoholu po 3 miesiącach leżakowania? Ile mniej więcej % alkoholu będzie miała taka nalewka i czy jest jakaś zasada spadku zawartości alkoholu przy kontakcie z cukrem i owocami, nigdy nie robiłem nalewek, chciałbym spróbować, stąd moje pytanie.
 
 
 | 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |