|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Prosty przepis na pyszne nalewki |
|
Poziom: b. łatwy Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: > oryginalny Spirytus Nalewkowy Soplicy 60%, 500ml
> około 20-30 dag cukru
> około 35-40 dag owoców
|
Opis przygotowania: 1. Umyj dokładnie owoce i oczyść je z ogonków, listków etc.
2. Usuń pestki, a następnie włóż owoce do naczynia (uwaga: robiąc nalewkę wiśniową, do naczynia wkładamy również parę pestek wiśni)
3. Owoce zasyp cukrem tak, aby były nim całkowicie pokryte. Następnie zamknij szczelnie naczynie i odstaw je w zaciemnione miejsce na 7 dni
4. Po 5 dniach sprawdź czy owoce nie sfermentowały. Jeśli są w porządku, odstaw naczynie na następne 2 dni
5. Po 7 dniach do naczynia z owocami wlej Spirytus. Następnie zakręć szczelnie naczynie i pozostaw je na kolejne 7 dni w zaciemnionym miejscu
6. Po upływie tego czasu przefiltruj nalewkę (np. przy użyciu gazy)
7. Przelej nalewkę do butelek - jest od razu gotowa do spożycia - ale pamiętaj, że pełnię swojego smaku osiągnie dopiero po około 3 miesiącach |
|
|
Przepis został dodany przez: nalewkowa | Przepis czytano już 4648 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 1) |
nalewka Dodał/a majki dnia 2011-10-08 11:01:42
Duża jest strata objętości alkoholu po 3 miesiącach leżakowania? Ile mniej więcej % alkoholu będzie miała taka nalewka i czy jest jakaś zasada spadku zawartości alkoholu przy kontakcie z cukrem i owocami, nigdy nie robiłem nalewek, chciałbym spróbować, stąd moje pytanie.
|
|
|
|