|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Przetwory z owoców róż - dzikich i innych |  |  |  | Składniki:Poziom: łatwy Głosów: 0Ocena: 0.00
1. Kompot z całych owoców:
 - 1 kg owoców oczyszczonych owoców róży
 - 0,7 l wody
 - 0,5 - 0,75 dag cukru
 - 2 - 4 g kwasku cytrynowego, lub winowego
 - skórka cytrynowa lub z pomarańczy
 - lub sok z 1 cytryny
 
 
 |  | Opis przygotowania: Świeże, jędrne, dobrze zabarwione owoce róż umyć, opłukać, obciąć kielichy kwiatowe i powtórnie opłukać, po czym napełnić weki lub inne słoje.
 Przygotować syrop z wody, cukru i kwasku lub winowego kwasu lub sok z cytryny, oraz trochę skórki cytrynowej lub pomarańczowej.
 Gorącym syropem zalać owoce i pasteryzować w temp. 90 stopni C 20 minut 1/2 litrowe, a większe 25 minut, stosując energiczne podgrzewanie i szybkie studzenie.
 Do spożycia nadaje się tylko płyn z kompotu z całych owoców róży.
 |  |  |  |  |  | Przepis został dodany przez:  termar |  | Przepis czytano już 5107 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |