przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pstrąg tęczowy z prażonym kolorowym pieprzem


Poziom: łatwy
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 11
Ocena: 4.64
Składniki:
Filet z pstrąga tęczowego (150-200g)
Świeży koper
3 ząbki czosnku
Cytryna
Oliwa z oliwek
Pieprz kolorowy cały
Sól

Opis przygotowania:
Rozgrzewamy małą patelnię i wrzucamy na nią kilka ziaren pieprzu kolorowego i przykrywamy, gdy skończy się prażyć zdejmujemy z ognia i odkładamy na bok. Przy pomocy pęsety usuwamy z pstrąga pozostałe ości. Rozwijamy folię aluminiową i kładziemy na środku plaster cytryny, czosnek obieramy i kroimy wzdłuż na cienkie długie paski, połowę z nich układamy wokół cytryny. Pstrąga z obu stron okraszamy oliwą, solą i dużą ilością świeżo posiekanego kopru i kładziemy na folii na cytrynie i czosnku. Znów kroimy plaster cytryny i kładziemy na wierzchu pstrąga, resztę czosnku kładziemy również na wierzchu dookoła cytryny. Dokładnie zawijamy folią aluminiową. Na patelnię na której prażyliśmy pieprz teraz lejemy wodę do połowy i stawiamy na dużym ogniu, gdy zacznie się gotować kładziemy na środku naszą szczelnie zawiniętą rybkę. Przykrywamy patelnię i w ten sposób dusimy naszą rybę przez 7 minut z jednej i 5 minut z drugiej strony, gdy woda odparuje dolewamy jej znów tyle, by przykrywała naszą "spakowaną" rybę do połowy". Gdy czas upłynie rybę odwijamy i jemy razem ze wszystkimi dodatkami, z którymi się dusiła. Posypujemy prażonym pieprzem.

Smacznego :)
Opis / Uwagi:
Rybę możemy podać na puree ziemniaczanym lub ziemniaczano selerowym, a także z pieczonymi ziemniakami lub kaszą kuskus.
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 4590 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin