|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Puree z ananasów z lodami |  |  |  | Składniki: Poziom:
  średniCzas:  30 min.Porcji:  4Głosów: 1Ocena: 5.00
- puszka ananasów w plastrach
 - 4 kulki lodów śmietankowych
 - szklanka śmietany kremowej
 - kieliszek białego wytrawnego wina
 - płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
 - sok z cytryny
 - cukier do smaku
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ananasy odsączamy na sicie.
 Przygotowujemy sos: sok z ananasów łączymy z winem, zagotowujemy, łączymy z mąką ziemniaczaną, wymieszaną z minimalną ilością zimnej wody, zagotowujemy, trzymamy na ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Odstawiamy do wychłodzenia.
 Przed podaniem deseru plastry ananasa rozbijamy w malakserze na mus, rozkładamy do szerokich, wyziębionych pucharków. W środku musu robimy lekkie wgłębienie, nakładamy kulkę lodów, całość przybieramy bitą śmietaną i polewamy sosem. Podajemy z rurkami waflowymi lub biszkopcikami szampankami.
 |  |  |  | Opis / Uwagi: średniokaloryczne, średniodrogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Na zimno |  |  |  | Przepis czytano już 5717 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |