|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Pyzy borowiackie |
|
Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 10 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: 3 kg ziemniaków
25 dag twarogu
żółtko
30 dag wędzonego boczku
3 łyzki śmietany
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej
|
Opis przygotowania: 1 . Ziemniaki obierz , umyj , zetrzyj na tarce o drobnych oczkach . Masę ziemniaczaną osącz przez płótno . Osączony sok odstaw . Zlej powstały płyn . Pozostałą na dnie mączkę zbierz , dodaj do masy ziemniaczanej . Wymieszaj , lekko przypraw solą do smaku .
2 . Twaróg rozgnieć widelcem . Dodaj śmietanę i żółtko , przypraw do smaku solą i pieprzem , wymieszaj . Z twarogu zrób kulki wielkości orzecha włoskiego .
3 . Z masy ziemniaczanej formuj placki . Na środku każdego ułóż twarogową kulkę , dokładnie zlep . W garnku zagotuj trzy litry wody , lekko posól . Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody , wlej do garnka z wodą . Wkładaj pyzy porcjami , gotuj około 15 minut . Co jakiś czas zamieszaj , by pyzy nie przywarły . Wyjmij , przelej na sicie zimną wodą .
4 . Boczek pokruj w kostkę , przesmaż na patelni . Skwarki wyjmij , a na tłuszczu obsmaż pyzy z każdej strony . Podawaj okroszone boczkiem . |
|
Opis / Uwagi: Twaróg , zamiast robic kulki , można też nakładać na placki łyżką . |
| Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis został dodany przez: natalina4 | Przepis czytano już 3794 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|