przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Pyzy borowiackie

Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 10
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
3 kg ziemniaków
25 dag twarogu
żółtko
30 dag wędzonego boczku
3 łyzki śmietany
sól
pieprz
łyżka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:
1 . Ziemniaki obierz , umyj , zetrzyj na tarce o drobnych oczkach . Masę ziemniaczaną osącz przez płótno . Osączony sok odstaw . Zlej powstały płyn . Pozostałą na dnie mączkę zbierz , dodaj do masy ziemniaczanej . Wymieszaj , lekko przypraw solą do smaku .
2 . Twaróg rozgnieć widelcem . Dodaj śmietanę i żółtko , przypraw do smaku solą i pieprzem , wymieszaj . Z twarogu zrób kulki wielkości orzecha włoskiego .
3 . Z masy ziemniaczanej formuj placki . Na środku każdego ułóż twarogową kulkę , dokładnie zlep . W garnku zagotuj trzy litry wody , lekko posól . Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj z niewielką ilością zimnej wody , wlej do garnka z wodą . Wkładaj pyzy porcjami , gotuj około 15 minut . Co jakiś czas zamieszaj , by pyzy nie przywarły . Wyjmij , przelej na sicie zimną wodą .
4 . Boczek pokruj w kostkę , przesmaż na patelni . Skwarki wyjmij , a na tłuszczu obsmaż pyzy z każdej strony . Podawaj okroszone boczkiem .
Opis / Uwagi:
Twaróg , zamiast robic kulki , można też nakładać na placki łyżką .
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  natalina4
Przepis czytano już 3508 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin