|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| RACUCHY PYCHA |  |  |  | Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  15 min.Porcji:  4 PORCJEGłosów: 22Ocena: 4.82
- 1/2 kg mąki
 - 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)
 - szczypta soli
 - 1 - 2 łyżki cukru
 - 1,5 szklanki letniego mleka
 - 1 jajko
 
 
 |  | Opis przygotowania: Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia pokruszyć drożdże, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie (gdy rozczyn już jest gotowy), dodać resztę mleka, jajko i wymieszać. Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie (ale też nie może być za gęste) - dodać wtedy łyżkę mąki (lub analogicznie - dolać mleka). Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).
 
 Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczanąuprzednio w wodzie (by się nie kleiło). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.
 
 Podawać z konfiturami, lodami, roztopioną czekoladą !!!
 SMACZNEGO !!!
 |  |  |  | Opis / Uwagi: Do ciasta można dodać kawałki pokrojonego jabłka w  cząstki lub plastry około 1,5 cm,u poprzednio wydrążając gniazdo nasienne!Możemy kombinować i dodawać owoce według uznania!Nie zapomnijcie posypać naszych pyszności cukrem pudrem dodatkiem cynamonu!Zamiast drożdży możecie dodać proszek do pieczenia! 
Bon Appétit
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Smażone |  |  |  | Przepis został dodany przez:  jaceksz |  | Przepis czytano już 9358 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |