Raita / rajta |
|
Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: 6 Głosów: 6 Ocena: 4.83 Składniki: - jogurt (najlepiej typ bałkański) 2/3 opakowania
- 3-4 łyżki maślanki
- cebula dymka - 2 szt
- odrobina mięty (może być suszona)
- przyprawy: sól, pieprz czarny, kumin mielony, szczypta chilli
- łyżka ghee lub zwykłego masła
|
Opis przygotowania: Cebulę drobno posiekać (bez szczypioru) i połowę zeszklić na maśle, odsączyć z tłuszczu i wystudzić. Dodać do jogurtu, surową cebulę też, maślankę i przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić w chłodne miejsce. Podawać jako dodatek do ostrych dań, np. biryani. |
|
Opis / Uwagi: Można dodać starty na tarce i osączony z wody zielony ogórek i imbir. |
|
Region: Kuchnia indyjska |
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: kass |
Przepis czytano już 11468 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |