przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rigatoni z homarem


Poziom: średni
Czas: 60 min.
Porcji: 4
Głosów: 4
Ocena: 5.00
Składniki:
Makaron Rigatoni (rurki)
Mały homar
Średnia cebula
2 ząbki czosnku
Łyżeczka estragonu
Kieliszek białego wytrawnego wina
Filiżanka wywaru rybnego lub warzywnego
2 pomidory
Mąka pszenna
Sól, pieprz
Papryka słodka w proszku
Sok z 1/3 cytryny
Oliwa z oliwek
Łyżka masła

Opis przygotowania:
Homary można kupić już obgotowane i zamrożone, a nawet obrane z pancerza. Jeśli jednak mamy homara żywego to w wysokim garnku gotujemy 3/4 garnka wody i gdy będzie się gotować bardzo mocno to wkładamy do niej homara - głową i dół i trzymamy tak 2 minuty po czym wyjmujemy, tak zabitego homara możemy teraz podzielić. Ja nie używam przedniej części homara, jedynie mięso ze szczypców i ogona. Pancerz z ogona zdejmuje palcami, jednak są do tego specjalne narzędzia, można się skaleczyć robiąc to rękami (co mi się już wielokrotnie zdarzyło...). Szczypce trzaskam grubszą stroną noża i wyjmuje delikatnie mięso, a mięso z ogona kroję w mniejsze kawałki. W woku przysmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy homara, solimy, smażymy go tak 4 minutki z każdej strony, wyjmujemy i odkładamy na bok. na patelnię wrzucamy teraz drobno pokrojone pomidory sparzone, wydrążone i obrane ze skóry, dodajemy łyżkę masła i estragon. Po około 5 minutach wlewamy filiżankę wywaru rybnego i wino, zwiększamy ogień i ogrzewamy tak przez około 20 minut od czasu do czasu mieszając, dodajemy wyciśnięty sok z 1/3 cytryny i znów wrzucamy homara. Teraz ewentualnie możemy zagęścić zawiesiną z mąki pszennej i zimnej wody. Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i gotujemy jeszcze 5 minut na małym ogniu.

Smacznego :)
Opis / Uwagi:
Jest to moje danie popisowe jeśli chodzi o owoce morza :)
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 3795 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin