przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Risotto

Poziom: łatwy
Czas: 15 min.
Porcji: 4-6
Głosów: 2
Ocena: 3.50
Składniki:
- 50 dag ryżu
- 50 dag zielonego groszku
- 2 cebule
- 1 szk. białego wytrawnego wina
- 3 łyżki oleju
- 1 1/2 łyżeczki jarzynki
- 1/2 szklanki wywaru np drobiowego

Opis przygotowania:
Cebule siekam. Rozgrzewam olej i dodaję cebule. Gdy się zeszkli dodaję wino. Cebule duszę tak długo, aż wino niemal cale wyparuje. Następnie dodaję ryż, podsmażam aż się zeszkli ale nie przyrumieni. Dodaję groszek oraz jarzynkę i zalewam 2 i 1/2 szklankami wrzątku plus 1/2 szklanki wywaru drobiowego tak by płyn przykrył ryż. Po 15 minutach gotowania na małym ogniu risotto jest gotowe.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Duszone
Przepis został dodany przez:  agnieszkakarlik
Przepis czytano już 5415 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 1)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a agnieszkakarlik















Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin