Risotto z kurczaka | 
	 | 
		Poziom: średni Czas: 60 min. Porcji: 6 Głosów: 6 Ocena: 4.83  Składniki: - 25 dag ryżu  
- 2 pomidory 
- ½ puszki zielonego groszku konserwowanego  
- 1 szklanka bulionu mięsnego  
- ½ łyżeczki bazylii 
- 2 piersi kurczaka  
- 1 żółta lub czerwona papryka  
- ¼ kostki masła  
- sól do smaku  
- ½ łyżeczki majeranku 
- 3 parówki lub 2 małe kiełbaski serdelowe  
- 125 g pieczarek  
- 1 cebula  
- 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka  
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
 
  | 
	Opis przygotowania: Opłukane i osuszone piersi kurczaka pokroić w kostkę. Parówki pokroić w plasterki. Pomidory sparzyć, ściągnąć z nich skórkę i pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kawałki. Cebulę i pieczarki obrać i drobno pokroić. Kurczaka i parówki zrumienić na oleju, dodać cebulę, pieczarki, paprykę i dusić razem przez około 10 minut. Dodać przyprawy, pomidory oraz bulion i dusić przez dalsze 20 minut. Następnie dodać ugotowany na sypko ryż oraz groszek odsączony z zalewy. Całość wymieszać i dusić razem przez 3 minuty. Gotowe risotto wyłożyć na gorący talerz i podawać przybrane natką z pietruszki. | 
	 | 
	| Region:  Kuchnia włoska | 
	 | 
	| Przepis został dodany przez:  mlynek | 
	| Przepis czytano już 7725 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |