|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rogaliki bez jaj |
|
Poziom: łatwy Głosów: 2 Ocena: 3.00 Składniki: - 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 20 dag masła lub margaryny
- 1/2 szklanki śmietany
- olejek zapachowy dowolny
- dżem
- cukier puder
- odrobina soli
|
Opis przygotowania: Drożdże rozkruszyć z cukrem, posypać 1 łyżką mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Masło z mąką posiekać, dodać wyrośnięte drożdże i śmietanę oraz odrobinkę (na koniuszku noża) soli.
Połączyć szybko wszystkie składniki zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 4 godziny.
Po wyjęciu z lodówki ciasto zostawiam na 1/2 godziny w temperaturze pokojowej. następnie rozwałkować na placki.
Małym talerzykiem wyciąć koła, które następnie kroić na ćwiartki,.
Tak wycięte ciasto smarować dżemem, powidłami ( ja robię też z ósemką miękkiego jabłuszka posypanego cynamonem). Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 185 - 190stopni C.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. |
|
Opis / Uwagi: (Przeważnie robię ciasto wieczorem, i wstawiam do lodówki na półkę, gdzie jest wyższa temperatura, czyli tam, gdzie trzymam jajka, na najwyższej półce - na całą noc, i rogaliki robię rano). |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5398 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|