przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Rolada z boczku

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
* 1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeberek i bez skóry)

* kilka ząbków czosnku

* szczypta pieprzu

* po ćwierć łyżeczki suszonych ziół: majeranku, bazylii, cząbru i szałwii

* pół łyżki smalcu

* 1,5 łyżeczki soli

Opis przygotowania:
Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i osuszony I boczek natrzeć ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić mięso pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej wody. Z wystudzonego boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem marynowanych grzybków i pikli warzywnych.
Przepis został dodany przez:  mlynek
Przepis czytano już 4128 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin