|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rolada z boczku |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: * 1 kg niezbyt tłustego surowego boczku (bez żeberek i bez skóry)
* kilka ząbków czosnku
* szczypta pieprzu
* po ćwierć łyżeczki suszonych ziół: majeranku, bazylii, cząbru i szałwii
* pół łyżki smalcu
* 1,5 łyżeczki soli
|
Opis przygotowania: Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami i pieprzem. Umyty i osuszony I boczek natrzeć ziołami, zrolować, mocno obwiązać sznurkiem, owinąć folią i zostawić na noc w chłodnym miejscu. W rondlu rozgrzać tłuszcz, zrumienić boczek ze wszystkich stron, zmniejszyć ogień, wlać szklankę gorącej wody. Dusić mięso pod lekko uchyloną pokrywką 90 min, w razie potrzeby podlewając łyżką gorącej wody. Z wystudzonego boczku zdjąć sznurek. Podawać na zimno pokrojony w cienkie plasterki z dodatkiem marynowanych grzybków i pikli warzywnych. |
|
|
Przepis został dodany przez: mlynek | Przepis czytano już 4657 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|