Opis przygotowania: Sok z jednej pomarańczy wycisnąć.
Pozostałe owoce obrać, podzielić na cząstki, usunąć z nich błonki. Sok pomarańczowy połączyć z sherry, wrzucić rodzynki, odstawić na 2 godz.
Filety umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Natkę opłukać, listki oderwać od gałązek, ułożyć na rybie.
Z filetów uformować roladki, przyprawić.
Smażyć kilka minut na rozgrzanym oleju, zdjąć z patelni.
Na tłuszcz ze smażenia przełożyć rodzynki (razem z sokiem i sherry).
Mąkę ziemniaczaną połączyć z 4 łyżkami zimnej wody, wlać do sosu, zagęścić go, ponownie zagotować.
Przyprawić solą i pieprzem.
Do sosu przełożyć roladki z flądry, dusić je 7 min na małym ogniu. Gotowe danie udekorować skórką pomarańczową. |