|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Rosół |
|
Poziom: łatwy Głosów: 5 Ocena: 4.00 Składniki: 2 l wywaru mięsnego lub wody,
1.5 kg mięsa - kura albo cielęcina lub wołowina (a najlepiej wszystkiego po trochu),
1 pęczek włoszczyzny z kapustą włoską,
1 cebula - opiec nad ogniem,
sól,
pieprz,
natka koperku albo pietruszki lub lubczyku,
ew. 2 - 3 kostki rosołowe.
Do saszetki ziołowej:
trochę twardych części naci pietruszki lub koperku,
10 ziaren czarnego pieprzu,
1 - 3 liści laurowych,
2 - 6 ziaren ziela angielskiego i inne przyprawy wg uznania (trzonki pieczarek - grzyb suszony - gałka muszkatołowa itd.
|
Opis przygotowania: Do zimnego wywaru mięsnego włożyć saszetkę ziołową, dodać poćwiartowaną kurę lub pokrojone mięso i gotować na małym ogniu i bez przykrycia ok. 1.5 h (rosół pod przykryciem mętnieje). Wyjąć saszetkę ziołową. Kiedy mięso zaczyna mięknąć, dodać warzywa i gotować do miękkości. Jeśli na rosole zebrała się zbyt duża warstwa tłuszczu, zebrać ją łyżką lub gazą, w którą zawinąć wcześniej kilka kostek lodu. Tą metodą można też usunąć szumowiny. Przyprawić rosół i posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Podawać z makaronem. Do środka można włożyć krojone mięso i warzywa. Jeżeli zamiast wywaru używa się wody, to można dodać kostki rosołowe. |
|
Region: Kuchnia polska | Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 7742 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|