|  | 
 
 
 | 
 
		Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
	 
 
	| Ryż z rodzynkami |  |  |  | Składniki:Poziom: średni Głosów: 2Ocena: 1.00
20 dkg ryżu,
 400 ml mleka,
 4 dkg masła,
 wanilia,
 sól,
 10 dkg rodzynków,
 3-4 żółtka,
 5 dkg masła do żółtek,
 6-8 dkg cukru pudru,
 20 ml likieru Maraschino.
 
 
 |  | Opis przygotowania: Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty, odcedzić, odsączyć. Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrajaną wanilię i sól, zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem. Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed wydaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować.
 |  |  |  | Sposób przygotowania:  Gotowane |  |  |  | Przepis czytano już 9040 razy. |  |  |  |  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |  |  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |  
 
 
 
 
 
 | 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |