|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryż z rodzynkami |
|
Poziom: średni Głosów: 2 Ocena: 1.00 Składniki: 20 dkg ryżu,
400 ml mleka,
4 dkg masła,
wanilia,
sól,
10 dkg rodzynków,
3-4 żółtka,
5 dkg masła do żółtek,
6-8 dkg cukru pudru,
20 ml likieru Maraschino.
|
Opis przygotowania: Ryż opłukać w ciepłej wodzie, odcedzić, odsączyć, zalać dużą ilością wrzącej wody, gotować 2 minuty, odcedzić, odsączyć. Następnie zalać wrzącym mlekiem, dodać opłukane rodzynki, masło, drobno pokrajaną wanilię i sól, zamieszać, przykryć i gotować około 20 minut na małym ogniu. Masło utrzeć z cukrem dodając kolejno żółtka, połączyć z likierem i wystudzonym ryżem. Przełożyć do formy wypłukanej zimną wodą, wyrównać powierzchnię i pozostawić do zastygnięcia. Przed wydaniem formę zanurzyć na kilka sekund w gorącej wodzie, wyjąć ryż na półmisek, udekorować. |
|
Sposób przygotowania: Gotowane | |
Przepis czytano już 8534 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|