przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryba po arabsku w sosie migdałowym

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 2 kg dorsza, karpia lub sandacza
- 50 g obranych migdałów lub włoskich orzechów
- 10 czarnych oliwek
- 1 cytryna
- sól
- pieprz
- oliwa

Marynata:
- olej
- 2 listki laurowe
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 4 łyżki soku cebulowego
- 1 łyżeczka majeranku lub tymianku
- 1 ząbek czosnku

Sos:
- 4 kromki bułki
- 250 g zmielonych migdałów
- 2 ząbki czosnku
- 4 - 8 łyżek soku cytrynowego
- sos z pieczenia
- sól

Opis przygotowania:
Rybę sprawić i wypłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać marynatą i odstawić do chłodnego miejsca lub zakryć folią i włożyć do lodówki na 1 h. Brytfannę wyłożyć folią, dobrze wysmarowaną oliwą. Przełożyć do niej rybę, zawinąć i zagiąć brzegi folii. Piec rozgrzać do temp. 190°C. Wstawić do niego brytfannę z rybą i piec przez 1 h. Folię ostrożnie odwinąć, odlać sos z pieczenia do miseczki. Rybę przełożyć na półmisek i pozostawić do wystudzenia. 50 g migdałów podpiec pod grillem lub podsmażyć na suchej patelni na jasnobrązowy kolor.
Przygotować sos: namoczyć kromki chleba, a następnie dobrze je odcisnąć. Wymieszać ze zmielonymi migdałami, czosnkiem, sokiem cytrynowym i taka ilością sosu z pieczenia, aby powstał gesty sos. Sos ubić, a następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito. Rybę przybrać kawałkami cytryny, czarnymi oliwkami i smażonymi migdałami. Oddzielnie w małych miseczkach podać sos.
Region:  Pozostałe
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6303 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin