|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Ryba słodko-kwaśna |
|
Poziom: łatwy Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: 400 g filetów z soli,
1 duży kawałek imbiru lub 1.5 łyżeczki imbiru w proszku,
białko z 2 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżka cukru,
1 łyżka wódki,
1 łyżka białego octu winnego,
0.5 łyżeczki soli,
olej do głębokiego smażenia,
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki (do przybrania).
|
Opis przygotowania: Rybę pokroić w niewielkie kawałki. Osuszyć. Imbir obrać i drobno posiekać. Białko ubić lekko widelcem i osolić. Dodać wódkę i 1.5 łyżki mąki ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać, po czym ubić na jednorodne, niezbyt gęste ciasto. Kawałki ryby zanurzać w cieście i smażyć w głębokim oleju o temp. 190°C na złoty kolor. Wyjąć i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Zagotować bulion. Dodać cukier, ocet, imbir oraz resztę mąki ziemniaczanej, rozprowadzonej w niewielkiej ilości zimnej wody. Gotować na wolnym ogniu, ciągle mieszając, póki nie zgęstnieje. Dodać obsmażoną rybę i zagotować. Przybrać siekaną, zieloną pietruszką i podawać na gorąco. |
|
Region: Kuchnia chińska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis czytano już 8768 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|