przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Ryż imbirowy z kukurydzą


Poziom: łatwy
Czas: 60 min.
Porcji: 8
Głosów: 1
Ocena: 3.00
Składniki:
- 30 dag ryżu
- 1 puszka kukurydzy
- 2 kostki bulionu drobiowego Knorra
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 3 łyżki usiekanej natki pietruszki
- 2-3 centymetry korzenia świeżego imbiru
- 1 litr wody

Opis przygotowania:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z masłem , wrzucić na rozgrzany tłuszcz obrany i pokrojony w plasterki imbir . Chwilę smażyć tak by tłuszcz nabrał aromatu . Wyjąć . Na tłuszcz wsypać ryż . Przesmażyć mieszając ( ok. 3 minut ) . Zalać wodą . Dodać kostki bulionowe . Gotować na średnim ogniu . Kiedy ryż wchłonie połowę wody dodać odsączoną kukurydzę . Wymieszać . Nadal gotować , aż ryż wchłonie wodę . Przykryć . Zawinąć w koc i zostawić na ok. 20 minut .Przed podaniem wymieszać z usiekaną natką pietruszki .
Podawać do dań z drobiu lub wegetariańskich .
Opis / Uwagi:
Dodatek do II dań.
Region:  Kuchnia polska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  babciagramolka
Przepis czytano już 6416 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin