| Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy | 
	|  | 
		| Składniki: Poziom:
  b. łatwyCzas:  90 min.Porcji:  4Głosów: 0Ocena: 0.00
- serek wiejski z jagodami Piątnica 150g
 - twaróg tłusty Piątnica  200g
 - ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
 - ziemniaki surowe 200g
 - mąka ziemniaczana 2 łyżki
 - mąką pszenna 4 łyżki
 - jajko 1 szt.
 - żółtko jajka 1 szt.
 - cukier waniliowy 1 łyżeczka
 - cukier 2 łyżki
 - sól do smaku
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.
 
 Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
 
 Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne barany. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
 
 Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
 
 Smacznego!
 | 
	|  | 
	| Region:  Kuchnia polska | 
| Sposób przygotowania:  Gotowane | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  redakcja | 
	| Przepis czytano już 3146 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |