Słodkie barany z twarogiem i serkiem wiejskim z jagodami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy |
|
Poziom: b. łatwy Czas: 90 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - serek wiejski z jagodami Piątnica 150g
- twaróg tłusty Piątnica 200g
- ziemniaki ugotowane tłuczone 300g
- ziemniaki surowe 200g
- mąka ziemniaczana 2 łyżki
- mąką pszenna 4 łyżki
- jajko 1 szt.
- żółtko jajka 1 szt.
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- cukier 2 łyżki
- sól do smaku
|
Opis przygotowania: Do ugotowanych, tłuczonych i zimnych ziemniaków dodać surowe ziemniaki, które zostały wcześniej starte na tarce (drobne oczko) i odciśnięte. Dodać również mąkę ziemniaczaną, pszenną i całe jajko. Całość dokładnie wyrobić. Gdyby powstałe ciasto było zbyt rzadkie - dodać mąki pszennej.
Twaróg wymieszać z żółtkiem, cukrem zwykłym i waniliowym. Uformować kulki serowe wielkości orzecha włoskiego.
Z ciasta ziemniaczanego uformować placki na dłoni. W środku umieścić kulkę serową i szczelnie zamknąć, formując owalne barany. Ugotować w osolonej wodzie, wrzucając na wrzątek i gotując ok. 4 minuty od wypłynięcia.
Podawać gorące, polane serkiem wiejskim z jagodami.
Smacznego! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 2590 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |