przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka gyros

Poziom: średni
Głosów: 83
Ocena: 3.78
Składniki:
- 0.5 kg piersi z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- 8 ogórków słodko-kwaśnych,
- 20 dkg kapusty pekińskiej,
- przyprawa gyros,
- 0.5 szklanki majonezu,
- 0.5 szklanki ketchupu,
- 6 łyżek oliwy,
- szczypta vegety.

Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie gyros wymieszanej z oliwą i usmażyć na patelni. Ostudzone piersi ułożyć na dnie szklanego naczynia i zalać połową sosu przygotowanego z ketchupu i majonezu. Kolejną warstwę ułożyć z odsączonej kukurydzy, następnie warstwę pokrojonych w kostkę ogórków. Zalać resztą sosu. Na wierzch położyć pokrojoną kapustę pekińską, posypać szczyptą vegety.
Podawać lekko schłodzone, najlepiej w szklanej misce by ładnie było widać warstwy sałatki.
Region:  Kuchnia grecka
Przepis czytano już 55302 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 3)






PORAŻKA
Dodał/a ~KUCHARZ1 dnia 2010-09-22 22:12:46

co to jest

zmiana nazwy
Dodał/a ~chef dnia 2008-04-15 09:51:31

i tak powstał śledź po japońsku, co nigdy nie widział Japonii, karp po żydowsku, czy ryba po grecku nie mówiąc o fasolce po bretońsku. Proponuję nazywać potrawy nie jak oryginalne dania w tym przypadku z Grecji, bo gyros to całkiem coś innego niż to proponowane, może sałatka ateńska, albo z Salonik, jak mawiał mój mistrz kucharski nawet przy smażeniu naleśników trzeba myśleć

dodatkowe
Dodał/a ~Adkens dnia 2008-03-18 14:24:42

Ja mam nieco inną wersję: Piersi poddusić na petelni, dodać rozpuszczoną przyprawę gyros z 1/2 szklanki wody, poczekać aż odparuje. Mięso wsypać do naczynia, zalać ketchupem, warstwa cebuli w talarki, ketchup, ogórki konserwowe w kostkę, kukurydza lub groszek, majonez, kapusta. serio polecam, smacznego. ;)











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin