Sałatka pikantna buraczano - selerowa |
|
Poziom: łatwy Czas: 30 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 50 dag buraków
- 50 dag selera korzeniowego
- 100 ml majonezu
- 50 ml gęstego jogurtu (grecki) naturalnego
- 2 łyżki chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łodyżka natki pietruszki
|
Opis przygotowania: Buraki i selery umyć, oddzielnie gotować w łupinkach aż będą miękkie. Kiedy ostygną, cienko obrać ze skórki. Obrane warzywa pokroić w bardzo cienkie paseczki (nie mieszać!). Majonez połączyć z jogurtem, startym chrzanem i sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Połowę sosu wymieszać z rozdrobnionymi burakami, a resztę z selerem.
Na dużym półmisku ułożyć buraki i seler (na przemian, tak by tworzyły faliste pasy). Sałatkę ozdobić listkami natki pietruszki.
Jeśli chcemy mieć sałatkę łagodniejszą w smaku, to zarówno do buraków jak i do selera możemy dodać po połowie surowego jabłka o kwaskowym smaku. Jabłko kroimy w cienką słomkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Przed podaniem sałatkę posypać świeżo zmielonym pieprzem.
Podajemy tą sałatkę do duszonego mięsa lub do gulaszu z kaszą. |
|
Sposób przygotowania: Na zimno |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 5509 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |