przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka witaminowa

Poziom: b. łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- kilka listków sałaty lodowej
- cykoria
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek świeżego ogórka,
- pęczek rzodkiewek
- pojemniczek kiełków soi
- lub słonecznika
- 1 łyżeczka pestek z dyni
- 1 łyżeczka ziarenek sezamu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- 4 - 5 łyżeczek sosu winegret

Opis przygotowania:
Starannie umyty ogórek i rzodkiewki pokroić w słupki lub nieduże kawałki.
Umytą i osuszoną sałatę porwać palcami, a cykorię pokroić w wąskie paseczki i skropić je sokiem z cytryny.
Kiełki wyłożyć na sito, przelać wrzątkiem, a gdy ociekną, osuszyć na papierowym ręczniku.
na suchej patelni uprażyć na jasnozłoto pestki dyni i sezam.
Wrzucić do salaterki wszystkie warzywa, wymieszać je z sosem winegret, przyprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
Gotową sałatkę posypać uprażonymi pestkami dyni i nasionami słonecznika.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5976 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin