przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka z brukselki

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 30 dkg brukselki
- sól
- cukier
- cebula
- kwaszony ogórek
- jabłko
- 3 łyżki oleju
- płaska łyżeczka musztardy
- łyżka koncentratu pomidorowego

Opis przygotowania:
Umytą brukselkę ugotować w wodzie z dodatkiem soli i cukru, odcedzić. Większe główki pokroić na połówki lub ćwiartki. Do rozdrobnionej brukselki dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz jabłko i ogórek starte na tarce o dużych oczkach. Sałatkę wymieszać z sosem przygotowanym z oleju, koncentratu pomidorowego i musztardy, przyprawić do smaku. Inne odmiany sałatek z brukselki można uzyskać dodając do niej jabłko i surowy, drobno pokrojony por, marynowaną lub mrożoną paprykę, ugotowane, posiekane jajka, rozdrobnione mięso wędzonej ryby czy drobno pokrojoną kiełbasę albo parówki. Można sałatki z brukselki przyprawić majonezem, ze śmietaną są mniej smaczne.
Przepis czytano już 5536 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin