przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sałatka węgierska ze smażonej papryki

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
50 dkg strąków zielonej papryki,
1 szkl. oleju słonecznikowego lub oliwy,
3 - 4 cebule,
3 łyżki posiekanej naci pietruszki,
1 łyżka posiekanych listków estragonu,
sól,
cukier,
sok z cytryny,
2 - 3 łyżki białego wytrawnego wina.

Opis przygotowania:
Paprykę umyć, pokrajać każdy strąk wzdłuż, usunąć nasiona, opłukać, odsączyć. Pozostawić 3 łyżki oleju, resztę rozgrzać w płaskim rondelku i obrumienić na nim paprykę, wrzucając ją stopniowo. Po kilku minutach wyjmować łyżką cedzakową lub ażurową łopatką, dokładnie osączyć olej. Strąki obrać ze skórki, a gdy ostygną, pokrajać w makaronik, dodać drobno posiekaną cebulę, wymieszać z posiekaną nacią pietruszki i estragonem. Przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Wyłożyć na półmisek, skropić winem. Podawać do wszelkich potraw.
Region:  Kuchnia węgierska
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis czytano już 7590 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)

















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin