przepisy kulinarne
  
Zapomnia│em has│a





Samosy

Poziom: Âredni
Czas: 40 min.
Porcji: ok. 6
G│osˇw: 8
Ocena: 4.50
Sk│adniki:
Ciasto:
- 2 szkl. m─ůki pszennej
- 0,5 szkl. m─ůki razowej (warto!)
- 1,5 ┼éy┼╝. st. ┼Ťmietany (mo┼╝e by─ç jogurt)
- 1,5 łyż. st. ghee (sklarowane masło, ale może być zwykłe)
- łyżeczka proszku do piecz. (lub sody)
- szczypta soli

Nadzienie:
- 2 du┼╝e cebule
- 2-3 z─ůbki czosnku
- 3-4 niedu┼╝e pomidory
- 2/3 szkl. mro┼╝onego zielonego groszku
- 1 szkl. r├│┼╝yczek kalafiora
- 4 ziemniaki (ugotowane w mundurkach i obrane)
- tłuszcz do smażenia (oliwa, olej, ghee)
-przyprawy: s├│l, pieprz, chilli, curry, kumin (mielony), imbir, kolendra (zielona - ┼Ťwie┼╝a)

Opis przygotowania:
Sk┼éadniki ciasta ┼é─ůczymy ze sob─ů i ugniatamy a┼╝ do momentu uzyskania g┼éadkiej, elastycznej masy, kt├│ra po naci┼Ťni─Öciu palcem wraca do poprzedniego kszta┼étu. Odstawiamy.
Posiekan─ů cebul─Ö wrzuci─ç na patelni─Ö z rozgrzanym t┼éuszczem (ok. 2 ┼éy┼╝ki), gdy si─Ö zeszkli, nale┼╝y wrzuci─ç posiekany czosnek i przyprawy (poza czarnym pieprzem i kolendr─ů) - wszystkiego po ok. 0,5 ┼éy┼╝eczki, soli mo┼╝na wi─Öcej. Je┼Ťli dajemy papryczki chilli, to 3 sztuki. Po niespe┼éna minucie doda─ç posiekane pomidory bez sk├│rki i 1/4 szkl. wody. Po ok. 5 min, gdy pomidory zaczynaj─ů si─Ö rozpada─ç, wrzucamy zielony groszek i kalafiora oraz odrobin─Ö wody (wyparuje). Gdy warzywa zmi─Ökn─ů (ok. 10-15 min), dodajemy posiekan─ů kolendr─Ö i czarny pieprz, a nast─Öpnie pokrojone do┼Ť─ç drobno ziemniaki. Dok┼éadnie wszystko wymiesza─ç, zestawi─ç z ognia, ┼╝eby troch─Ö przestyg┼éo.
Urywa─ç z ciasta kulki mniej wi─Öcej rozmiaru mandarynek, rozwa┼ékowywa─ç, nak┼éada─ç na ┼Ťrodek farsz, skleja─ç brzegi do kszta┼étu sto┼╝ka i sma┼╝y─ç w g┼é─Öbokim t┼éuszczu ze wszystkich stron. Mo┼╝na te┼╝ upiec w piekarniku, najpierw tylko ka┼╝dy sto┼╝ek trzeba posmarowa─ç t┼éuszczem.
Podawa─ç z sosami - ostrym lub jogurtowym.
Opis / Uwagi:
Przyprawy s─ů do kupienia w indyjskich sklepach np. w Warszawie, ┼üodzi lub przez internet. Kolendra jest w prawie ka┼╝dym markecie.
Region:  Kuchnia indyjska
Sposˇb przygotowania:  Sma┐one
Przepis zosta│ dodany przez:  kass
Przepis czytano ju┐ 8602 razy.
 dodaj swoje zdjŕcie tej potrawy (zdjŕŠ: 0)
 napisz swˇj komentarz (wpisˇw: 1)






Najlepsza samosa
Doda│/a ~nainka dnia 2011-11-11 13:50:57

Przepis napewno wybrobuje, do tej pory smazylam samose wg tego znalezionego tutaj http://www.dotykindii.pl/samosa.html i musze przyznac, ze pierozki smakowaly niemal zupelnie tak samo, jak te jedzone w Indiach.













strona g│ˇwna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin