przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Schabowe faworki z grilla

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 3 - 4 szt kotletów schabowych, (15 - 20 dag każdy)

Na marynatę:
- 100 ml oleju
- 1 łyżeczka octu winnego
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka "vegety" śródziemnomorskiej pikantnej

Sos:
- 10 dag pasty warzywnej "ajvar"
- 10 dag majonezu
- 3 jaja na twardo - posiekane
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pieprz

Opis przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą.
Schab środkowy lub karkowy kroimy w plastry i wkładamy na 1 godzinę do marynaty i odstawiamy w chłodne miejsce.
każdy kotlet kroimy na środku i wywijamy jak ciasto na faworki (inaczej chrust).
Tak uformowane mięso układamy na ruszt grilla i smażymy.
podajemy z ziemniakami pieczonymi też na grillu w folii aluminiowej z dodatkiem masła koperkowego lub z sosem przygotowanym z sosem przygotowanym z podanych składników.
Opis / Uwagi:
Pasta Ajvar jest aromatyczną, bardzo smaczną pastą warzywną, sporządzoną na bazie papryki, z dodatkiem bakłażanów, oleju przypraw produkowaną przez Podravkę.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4969 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin