przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik brzoskwiniowy

Poziom: średni
Głosów: 3
Ocena: 2.33
Składniki:
3 szkl. mąki,
7 jajek,
1 kostka zimnej margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru,
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego,
2 budynie śmietankowe,
1 szkl. cukru,
1 kostka margaryny,
1 szkl. cukru,
1 puszka brzoskwiń.
Ciasto kruche :
3 szkl. mąki,
5 żółtek,
1 kostka zimnej margaryny,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki cukru.
Masa serowa:
1 kg twarogu 3-krotnie mielonego,
2 jajka ,
2 budynie śmietankowe,
1 szklanka cukru,
1 kostka margaryny.

Opis przygotowania:
Składniki na ciasto szybko posiekać i zagnieść, podzielić na 2 części, zamrozić.
Masa serowa: twaróg utrzeć, wsypać budynie, dodać miękką margarynę, dokładnie utrzeć. Ubić białko na sztywno, dodać żółtka i cukier wszystko wymieszać delikatnie.
Zamrożone ciasto potrzeć na grubych oczkach tarki (1 część) na ciasto wyłożyć masę serową. Pokroić brzoskwinie na cząstki, równo rozłożyć na masie serowej. Ubić 5 białek pozostałych z ciasta z 1 szkl. cukru. Przykryć pianą brzoskwinie, posypać drugą częścią potartego ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 170°C ok. 50 min. W razie zbyt szybkiego zrumienienia ciasta przykryć je folia aluminiową lub pergaminem.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis czytano już 6889 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin