przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik dyniowo-imbirowy bd


Poziom: łatwy
Czas: 120 min.
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
 140 g - biszkoptów
 3 łyżki - zarodków pszennych
 2 łyżki - kakao
 2 łyżki - cukru pudru
 ½ szklanki - oleju z pestek winogron
 Dekoracja
 2 łyżki - masy krówkowej
 1 łyżka - mleka
 płatki migdałów
 Masa
 750 g - twarogu
 250 g - musu z dyni
 250 g - serka mascarpone
 1 - budyń o smaku toffi
 2 łyżki - masy krówkowej
 150 g - cukru pudru
 4 - jajka
 ½ łyżeczki - cynamonu
 szczypta gałki muszkatołowej
 2 łyżeczki - startego imbiru
 skórka z pomarańczy
 1 łyżeczka - esencji waniliowej
 3 łyżki - śmietanki kremówki

Opis przygotowania:
Dynię pokroić na kawałki, wyczyścic z pestek. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec (35-45 minut, 180 st. C). Po upieczeniu obrać ze skórki i zmiksować. Dodać ser biały oraz serek mascarpone, budyń, masę krówkową, cukier puder, jajka, cynamon, gałkę muszkatołową, imbir, skórkę pomarańczową, esencję waniliową i śmietankę. Zmiksować.
Biszkopty pokruszyć (najlepiej za pomocą wałka), wymieszać z zarodkami, kakao, cukrem pudrem i olejem. Przełożyć do formy 24 x 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem. Wyrównać. Wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
Masę serowo-imbirową przelać na podpieczony spód. Wstawić na 1 godz. i 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 170 st. C. Ciasto zostawić w wyłączonym piekarniku na 15-20 minut.
Na patelni uprażyć płatki migdałów. Wierzch sernika pokryć masą krówkową. Posypać uprażonymi płatkami.
Sposób przygotowania:  Pieczone
Przepis został dodany przez:  adam
Przepis czytano już 3198 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin