| Sernik typu wiedeńskiego | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: trudnyCzas: 40 min.
 Głosów: 1Ocena: 5.00
- ser biały twarogowy półtłusty 1,3 kg
 - 12 jajek
 - 300 g masła
 - 350 g cukru pudru
 - 120 g mąki poznańskiej
 - 250 ml kremówki 36%
 - szczypta soli
 - cukier waniliowy prawdziwy lub środek z 1 laski wanilii
 - olejek śmietankowy
 - 1 cytryna
 
 Ciasto kruche
 - 150 g mąki
 - 120 g masła
 - 1 żółtko
 - 50 g cukru pudru
 - szczypta soli
 - cukier waniliowy z wanilią
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto kruche i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
 Wałkujemy ciasto na podobieństwo spodu naszego sernika. Powierzchnię ciasta kłujemy widelcem by zapobiec nadmiernemu wybrzuszaniu się w czasie pieczenia. Pieczemy w 180 C, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Studzimy. Grubość ciasta to około 1-2 milimetrów. Forma okrągła o średnicy 27 cm, boki wyłożone papierem do pieczenia z tzw. rantem, około 2 cm.
 Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wraz z masłem i połową cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po kawałku ser i skórkę otartą z 1 cytryny. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nóż stalowy). Dodajemy przesianą mąkę, aromat śmietankowy. Ciasto serowe wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym nożem stalowym do rozdrabniania. Masę po wstępnym wymieszaniu i rozdrobnieniu rozdzielamy na dwie części. Każdą z części ucieramy na gładko i przenosimy do dużej misy. Białka ubijamy z resztą cukru pudru. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Białka i śmietanę dodajemy w 2 etapach, mieszamy delikatnie kreśląc ósemki. Ciasto wylewamy do formy bezpośrednio na kruchy spód. Pieczemy w temperaturze 190 oC przez 75 minut. Przestygnięte ciasto wyciągamy z piekarnika. Sernik gotowy jest do krojenia po 24 godzinach od zakończenia pieczenia. Wierzch sernika pudrujemy, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.
 Uwaga: Gorący upieczony sernik ma konsystencję budyniu.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: foto wkrótce ...
 | 
		|  | 
| Sposób przygotowania:  Pieczone | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  adrianbogacki | 
	| Przepis czytano już 5732 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |