Sernik typu wiedeńskiego |
|
Poziom: trudny Czas: 40 min. Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - ser biały twarogowy półtłusty 1,3 kg
- 12 jajek
- 300 g masła
- 350 g cukru pudru
- 120 g mąki poznańskiej
- 250 ml kremówki 36%
- szczypta soli
- cukier waniliowy prawdziwy lub środek z 1 laski wanilii
- olejek śmietankowy
- 1 cytryna
Ciasto kruche
- 150 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- cukier waniliowy z wanilią
|
Opis przygotowania: Zagniatamy ze wszystkich składników ciasto kruche i odstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę a najlepiej na całą noc.
Wałkujemy ciasto na podobieństwo spodu naszego sernika. Powierzchnię ciasta kłujemy widelcem by zapobiec nadmiernemu wybrzuszaniu się w czasie pieczenia. Pieczemy w 180 C, aż ciasto nabierze złocistego koloru. Studzimy. Grubość ciasta to około 1-2 milimetrów. Forma okrągła o średnicy 27 cm, boki wyłożone papierem do pieczenia z tzw. rantem, około 2 cm.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wraz z masłem i połową cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po kawałku ser i skórkę otartą z 1 cytryny. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji (nóż stalowy). Dodajemy przesianą mąkę, aromat śmietankowy. Ciasto serowe wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z zamontowanym nożem stalowym do rozdrabniania. Masę po wstępnym wymieszaniu i rozdrobnieniu rozdzielamy na dwie części. Każdą z części ucieramy na gładko i przenosimy do dużej misy. Białka ubijamy z resztą cukru pudru. Śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym. Białka i śmietanę dodajemy w 2 etapach, mieszamy delikatnie kreśląc ósemki. Ciasto wylewamy do formy bezpośrednio na kruchy spód. Pieczemy w temperaturze 190 oC przez 75 minut. Przestygnięte ciasto wyciągamy z piekarnika. Sernik gotowy jest do krojenia po 24 godzinach od zakończenia pieczenia. Wierzch sernika pudrujemy, lukrujemy lub oblewamy polewą czekoladową posypaną prażonymi płatkami migdałowymi.
Uwaga: Gorący upieczony sernik ma konsystencję budyniu. |
|
Opis / Uwagi: foto wkrótce ... |
|
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: adrianbogacki |
Przepis czytano już 4998 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |