przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sernik wiedeński I

Poziom: łatwy
Głosów: 2
Ocena: 5.00
Składniki:
- 1 kg białego sera
- 1.5 szklanki cukru
- 8 jaj
- 15 dkg masła lub dobrej margaryny
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier waniliowy
- 10 dkg rodzynek
- 10 dkg usmażonej skórki pomarańczowej

Opis przygotowania:
Sernik wyrabiać w malakserze z nożem. Wyrabia się go w dwóch turach.
Sparzyć rodzynki. 0.5 kg sera, połowę masła, połowę cukru waniliowego i 1/3 (jedną trzecią!) cukru włożyć do malaksera i miksować, aż uzyska się jednolitą masę. Dodać wtedy 4 żółtka i miksować dalej. Gdy powstanie puszysta masa przełożyć do dużej miski. Podobnie postępować z drugą częścią składników.
Ubić pianę z 8 białek, na końcu dodać pozostałego cukru. Wyłożyć pianę na masę serową, posypać mąką ziemniaczaną, na to włożyć rodzynki i skórkę, i delikatnie acz dokładnie wymieszać. Wszystko wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 - 200°C ok. 1 - 1.5 h (aż nabierze odpowiedniego koloru).
Opis / Uwagi:
Najlepszy jest dopiero na trzeci dzień, dlatego można go upiec wcześniej i w chłodnym miejscu przechować.
Przepis czytano już 6774 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 1)






Sernik porada
Dodał/a ~plmk dnia 2014-04-28 07:59:48

Witamsmile Mam wielką ochotę wypróbować przepissmile Mam pytanie dotyczące mieszania piany z białek posypanej mąką ziemniaczaną- w jaki sposób należy wmieszać z masą serową czy najpierw po wierzchu delikatnie połączyć mąkę z ubitą pianą i dopiero potem po dnie łącząc z masą serową, czy taką pianę posypaną mąką mieszam od razu od dna łącząc z serem? Czy ser ma być w temp. pokojowej czy można wyjąc z lodówki przed dodaniem? Czy budyń na wierzchu piany ładnie się połączy i zostaną grudki? Czy pianę dodaję całą porcją naraz czy np. na trzy porcje i czy w takim razie każdą z porcji posypać częścią mąki ziemniaczanej? Dziękuję za odpowiedź Pozdrawiam Kasia











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin