Sernik wiedeński inaczej |
|
Poziom: łatwy Czas: 90 min. Porcji: 20 - 25 Głosów: 1 Ocena: 5.00 Składniki: - 6 szt jaj
- 100g cukru,a
- 80 gram masła
- 40 g mąki
- 250 g sera białego
- 30g skórki pomarańczowej
- marmolada
- polewa czekoladowa ( może być z torebki)
- sernix
oraz kruche ciasto na spód wg własnego przepisu
|
Opis przygotowania: Ser rozetrzeć lub zmielić na masę, zmiksować z żółtkami i częścią cukru. osobno ubić białka na pianę z pozostałym cukrem i szczyptą soli.
Następnie do ubitego sera i żółtek dodać sernix (2 łyżki), masło, białka i mąkę. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie. Gotową masę wyłożyć na wcześniej podpieczony do połowy kruchy spód.
Posmarować marmoladą. całość wypiekać w temperaturze 130stopni C. ok 1 godziny.
Po upieczeniu i wystudzeniu posmarować wierzch sernika jeszcze raz marmoladą, polać polewą czekoladową. Przyozdobić skórką pomarańczową.
Sernik ten można dostać w Cukierni Banatkiewicza przy ul. Staszica w moim mieście. |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Pieczone |
|
Przepis został dodany przez: termar |
Przepis czytano już 7317 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |