przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sok galaretujący do dżemów z owoców nie galaretujących

Poziom: łatwy
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- jabłka

Opis przygotowania:
Owoce myjemy, kroimy na kawałki i ogrzewamy lub gotujemy bez dodatku wody, lub z maleńkim jej dodatkiem ( do jabłek twardych, niedojrzałych dodajemy na 1kg jabłek 0,3 - 0,5 l wody). Owoce powinny być miękkie, ugotowane lecz nie rozgotowane, Jak owoce są już odpowiednio miękkie zawartość wylewamy na rzadkie płótno i na gorąco odcedzamy sok. po przestudzeniu pozostałą na płótnie miazgę lekko ( silne wyciskanie powoduje zmętnienie soku) wyciskamy. Otrzymany sok, jeśli od razu nie dodajemy do dżemu niezwłocznie pasteryzujemy, zanim ostygnie.
pozostałą miazgę możemy przerobić na przecier jabłkowy.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4685 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin