przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sok pitny z owoców róży

Poziom: średni
Porcji: wiele
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1 kg owoców,
- 0,8 - 1 l wody, + 1/2 części wody ponownie,
- 2 g kwasu cytrynowego,

Opis przygotowania:
Sok przygotowujemy z całych owoców. Umyte, opłukane owoce zalewamy wrzącą wodą i około 15 minut ogrzewamy w temp 85 stopni C.(podczas ogrzewania składniki owoców przechodzą do wody).
Ogrzewanie przerywamy, skoro tylko owoce zmiękną ( należy unikać rozgotowania owoców). następnie odcedzamy sok przez rzadkie płótno lub flanelkę. Owoce zalewamy powtórnie o połowę mniejszą ilością wrzącej wody zakwaszonej kwaskiem cytrynowym, winowym. Ogrzewamy powtórnie przez 5 - 10 minut, odcedzamy sok i wyciskamy resztki soku przez płótno.
Soki mieszamy razem, nalewamy do butelek o pojemności od 0,1 - 0,3 litra i niezwłocznie pasteryzujemy w temp. 90stopniC przez 15 minut w sposób jaki przedstawiłam w przepisie na Dżem z owoców róży
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5349 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin