przepisy kulinarne
  
Rejestracja | Zapomniałem hasła





Sok z pigwy

Poziom: średni
Głosów: 34
Ocena: 3.81
Składniki:
2 kg pigwy,
2 kg cukru.

Opis przygotowania:
Owoce należy umyć, a następnie ostrym nożykiem podzielić na ćwiartki i "wydłubać" pestki. Jest z tym sporo roboty, bo owoce są twarde, ale naprawdę się opłaca. Wyczyszczone ćwiartki wrzucić do litrowych słoików wypełniając je do połowy (ew. do 3/4 wysokości maksymalnie). Zasypać cukrem w proporcji 1:1 wagowo. Powinien wyjść pełny słoik. Nakryć lnianą ściereczką lub gazą i postawić na parapecie na słońcu, ale nie za ostrym. Po kilku dniach mamy pyszny sok. Ilość pigwy jest dowolna. Im więcej tym lepiej, bo bedzie więcej słoików z sokiem.
Gotowy sok zlewamy do innych słoików o wielkości takiej, jak komu odpowiada i zależnej od tego jak często bedzie używany. Sok smakuje wyśmienicie w połączeniu z herbatą.
Przepis czytano już 30654 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)






cd pigwy
Dodał/a ~gaga dnia 2010-10-18 14:57:00

A owocu nie wyrzucaj!!! Tylko zrób dżem,konfiture. Dodaj trochę wody,i gotuj aż zmięknie,możesz np. durszlakiem podusic.Dodaj cukru żelującego i takie gorące przełóż do słoików. Zamknij i odwróć do ostygnięcia. Rewelacja,robie tak co roku!

pigwa
Dodał/a ~kostek dnia 2009-10-12 14:56:20

dlaczego po otwarciu słoika okazało się że sok sfermentował.

cd. sposobu...
Dodał/a ~Giina_ dnia 2009-10-01 15:26:45

Nie wspomniałam o celowości przemrożenia pigwy- powoduje to zmięknięcie owoców. W tym roku nie mam już odcisków po krojeniu pigwy.

sposób na pigwę
Dodał/a ~Giina_ dnia 2009-10-01 15:23:04

Moja siostra Basia zdradziła mi rewelacyjny sposób na pigwę.Po zebraniu dojrzałej pigwy owoce umyć, osuszyć a następnie przemrozić przez np. noc. Po rozmrożeniu- które absolutnie nie szkodzi owocom, kroić, wybierać gniazda nasienne i dalej postępować w/g przepisu.














Chcesz być informowany o wszelkich nowościach w serwisie? Wpisz swój adres e-mail:

Wpisz się
Rezygnacja


strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin