przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sorbet cytrynowy

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 0.5 szkl. soku ze świeżych cytryn
- 0.25 szkl. soku ze świeżych limet
- 0.5 szkl. cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka szampana
- 1 cytryna

Opis przygotowania:
Żelatynę namoczyć w 4 łyżkach zimnej wody. Gdy spęcznieje, wlać 1 szkl. gorącej wody, dodać cukier i podgrzewać na małym ogniu, stale mieszając, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą. Ostudzić, połączyć z sokami owocowymi i szampanem, zamieszać, przelać do naczynia, w którym się będzie zamrażać, i wstawić do zamrażalnika na 3 h. Po wyjęciu ubić masę mikserem i ponownie zamrażać 2 h. Sorbet przed podaniem pozostawić na 15 min. w temp. pokojowej. Podawać w pucharkach, przybrany plasterkami cytryny.
Przepis czytano już 4572 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin