przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos a la BEARNAISE

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 1/2 szklanki rosołu
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka estragonu
- 15 dag cebuli
- 10 dag masła
- 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sok z 1/3 cytryny
- 2 - 3 żółtka,
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać.
Zagotować rosół, do wrzącego rosołu wsypać cebulę, gotować około 10 minut, dodać estragon i ocet winny, gotować jeszcze kilka minut, odstawić i przetrzeć przez sito.
przecier wymieszać z żółtkami drewnianą łyżką.wstawić do naczynia z wrzącą wodą, podgrzewać równomiernie mieszając. W trakcie mieszania i podgrzewania dodawać stopniowo po maleńkim kawałku masła.
Gdy powstanie już gęsty, puszysty sos, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem
Opis / Uwagi:
Sos podjemy do ryb i mięs pieczonych w piekarniku lub na grillu. (przepis pochodzi z Kuchni domowej Z. .Zawistowskiej wyd.Instyt. Wyd. Związków Zawodowych 1986r)
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 5085 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin