|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos a la BEARNAISE |
|
Poziom: średni Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 1/2 szklanki rosołu
- 4 łyżki octu winnego
- 1 łyżeczka estragonu
- 15 dag cebuli
- 10 dag masła
- 2 - 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
- sok z 1/3 cytryny
- 2 - 3 żółtka,
- sól
- pieprz
|
Opis przygotowania: Cebule obrać, opłukać, drobno posiekać.
Zagotować rosół, do wrzącego rosołu wsypać cebulę, gotować około 10 minut, dodać estragon i ocet winny, gotować jeszcze kilka minut, odstawić i przetrzeć przez sito.
przecier wymieszać z żółtkami drewnianą łyżką.wstawić do naczynia z wrzącą wodą, podgrzewać równomiernie mieszając. W trakcie mieszania i podgrzewania dodawać stopniowo po maleńkim kawałku masła.
Gdy powstanie już gęsty, puszysty sos, przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem |
|
Opis / Uwagi: Sos podjemy do ryb i mięs pieczonych w piekarniku lub na grillu.
(przepis pochodzi z Kuchni domowej Z. .Zawistowskiej
wyd.Instyt. Wyd. Związków Zawodowych 1986r) |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5085 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|