przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos barbecue

Poziom: łatwy
Głosów: 11
Ocena: 3.45
Składniki:
- 2 średnie cebule
- 4 - 5 Ĺ‚yĹĽek oleju
- 2 - 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 200 g przecieru pomidorowego
- 4 Ĺ‚yĹĽki Ĺ‚agodnego octu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka świeżego tymianku
- 1 łyżka świeżej bazylii
- 1 listek laurowy
- 3 - 4 łyżki brązowego cukru lub płynnego miodu
- 1 łyżeczka średnio ostrej musztardy
- sĂłl
- świeżo mielony, czarny pieprz
- sosy tabasco i worcester (dowolnie)

Opis przygotowania:
Cebule obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek. Przecier pomidorowy wymieszać z octem i domieszać do cebuli. Całość poddusić przez kilka minut na średnim ogniu. Dolać wina i dodać zioła. Sos doprawić cukrem, musztardą, solą, pieprzem oraz sosami tabasco lub worcester. Całość gotować bez pokrywki przez ok. 10 min. Od czasu do czasu sos zamieszać. Przed podaniem wyjąć listek laurowy.
Region:  Kuchnia amerykańska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis czytano już 19689 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 2)






ketchup ? chyba pomyłka
Dodał/a ~ja dnia 2008-12-21 21:15:06

Wg wikipedii (a to moim zdaniem wiarygodne Ľródło): Sos barbecue może ł±czyć w sobie kwa¶ne, słodkie i pikantne składniki lub zawierać tylko jeden z nich. Czasem ma zapach wędzonki. Składniki sosu mog± ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należ±: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier. Różnice te wynikaj± z tradycji i przepisów regionalnych. A ode mnie jeszcze: dodawanie ketchupu do jakiejkolwiek potrawy jest pomyłk±. Przecież ketchup ketchupowi nie równy. Każdy jest inaczej przyprawiony !!!

cos tu nie gra
Dodał/a ~kuchcia dnia 2008-12-21 13:12:17

podstaw± w tym sosie s± suszone ¶liwki.. w przepisie ich nie ma, a zamiast przecieru pomidorowego lepiej spisuje sie w tym przypadku ketchup:) pozdrawiam i przepis powyżej polecam nie bardzo













strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin