przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos boloński I

Poziom: średni
Głosów: 2
Ocena: 3.00
Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- 25 dag pomidorów
- 4 łyżki oleju
- 30 dag mielonej wołowiny
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 4 listki świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej
- 1/2 szklanki bulionu mięsnego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki czerwonego wina
- starty parmezan
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać, seler oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Rozgrzać olej w dużym garnku, wrzucić pokrojone warzywa, bez pomidorów, i krótko poddusić. Dodać mielone mięso. Wrzucić zioła i przyprawy, smażyć razem jeszcze przez kilka minut, a następnie wlać bulion. Dodać pomidory i koncentrat. Zagotować i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 45 minut. Wlać wino i dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z makaronem (najlepiej spaghetti) posypując startym parmezanem.
Region:  Kuchnia włoska
Sposób przygotowania:  Gotowane
Przepis został dodany przez:  kucharz
Przepis czytano już 6303 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 4)






extraaa
Dodał/a ~ja dnia 2008-10-22 19:29:03

bardzo dobry sos

mi smakuje
Dodał/a ~Ważka dnia 2007-07-11 12:21:14

jak dla mnie to ten sos jest pyszny, mimo tego, że zastąpiłam parmezan zwykłym serem, dałam zwykły olej i nie dałam selera. Było wyśmienite.

dla mnie ok
Dodał/a ~żarłok dnia 2007-04-30 18:44:15

a ja ten sos już gotowałem 2 razy - używałem oleju i na pewno przez to nie był zły w smaku, dla mnie bomba

podstawa sosów
Dodał/a ~smakosz dnia 2007-04-25 00:52:03

podstawą każdego pomidorowego sosu jest oliwa z oliwek, olej to już nie to samo.











strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin