|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Sos cebulowy |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 35 dag cebuli, (może być drobna)
- 1 łyżka tłuszczu
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
- pieprz
- sol
- odrobina cukru do smaku
|
Opis przygotowania: Cebule obrać, umyć, i jeśli jest duża przekroić na ćwiartki, drobniejszą na połówki i poddusić chwilę z dodatkiem tłuszczu, zalać wrzącą wodą (3/4 szklanki), osolić(w trakcie gotowania znaczna część wody odparuje), ugotować do miękkości. przetrzeć przez sito lub zmiksować ją i zagotować.
Do wrzątku wlać przesianą i rozprowadzoną kilkoma łyżkami mleka mąkę. Doprowadzić do wrzenia, odstawić. Dodać mleko wymieszane z żółtkiem, wymieszać i dalej mieszając dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem ew. odrobiną cukru. |
|
Opis / Uwagi: Podawać sos jako dodatek do potraw mięsnych, |
| |
Przepis został dodany przez: termar | Przepis czytano już 5019 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|