Sos mousseline |
|
Poziom: łatwy Czas: 15 min. Głosów: 1 Ocena: 1.00 Składniki: - 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- kilka kropli soku z cytryny
- sól i biały pieprz do smaku
- 10 dkg masła pokrojonego w kawałki wielkości orzecha laskowego
- 2 - 3 łyżki ubitej śmietany
|
Opis przygotowania: Przygotować naczynia do kąpieli wodnej. Gdy w dolnym naczyniu zawrze woda, do górnego wbić żółtka,dodać wodę, sok z cytryny i przyprawy. Energicznie ubijać trzepaczką, aż powstanie gęsta masa. Zdjąć górny garnek. Dodawać stopniowo po kawałku masła do sosu, ucierając drewnianą łyżką. Gdy masło się skończy, dodać śmietanę i ostrożnie wymieszać. |
|
Region: Kuchnia australijska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis czytano już 7565 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |