przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos pieczarkowy ze śmietaną

Poziom: łatwy
Głosów: 1
Ocena: 5.00
Składniki:
- 20 dag pieczarek
- 2 łyżki oliwy
- 1,5 szklanki mleka
- 3/4 szklani śmietany
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz

Opis przygotowania:
Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, podgrzewać chwilę mieszając, ale nie dopuścić do zrumienienia.
Do podgrzanego tłuszczu z mąką dolewać powoli mleka, mieszając równomiernie trzepaczką i podgrzewać do zawrzenia.
Gdy zawrze - dodać śmietanę, wymieszać.
Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oliwie, osolić.
Przygotowany sos przyprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać, wyłożyć do sosjerki dodając usmażone pieczarki.
podawać do warzyw gotowanych, jaj, ryb i drobiu, oraz do potraw mącznych i z kasz.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6178 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin