przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos szafranowy + wywar rybny

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 150 g wywaru rybnego
- 150 g śmietanki 30%
- 1/2 łyżeczki szafranu
- 50 g wytrawnego wina
- 50 g schłodzonego masła
- sól

Wywar rybny:
- 1 kg ryby (ja używam resztki dużych ryb po filetowaniu, bez głowy)
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
- 1 marchewka pokrojona w kostkę
- Mały kawałek korzenia selera pokrojony w kostkę
- 1 liść laurowy
- 1 mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 6 szklanek wody

Opis przygotowania:
Zagotować wywar rybny ze śmietanką i pozostawić na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodać kawałki schłodzonego masła i doprawić solą. Na końcu dodać białe wino i szafran. Całość delikatnie zagotować (na wolnym ogniu). Sos ten jest doskonałym dodatkiem do białych ryb gotowanych, duszonych i smażonych.
Opis / Uwagi:
Nie wierzyłam, że jest pyszny, długo zastanawiałam się, czy gotować... przewracałam z boku na bok.. opakowanie z przepisem na ten sos..(tak, tak, to nie pomyłka, przepis na ten sos był na opakowaniu z przyprawami).... i pewnego dnia, gdy na obiad robiłam solę, odważyłam się... i od tej pory często gości w mym jadłospisie
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 6418 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin