| Sos szafranowy + wywar rybny | 
	|  | 
		| Składniki:Poziom: średni Głosów: 0Ocena: 0.00
- 150 g wywaru rybnego
 - 150 g śmietanki 30%
 - 1/2 łyżeczki szafranu
 - 50 g wytrawnego wina
 - 50 g schłodzonego masła
 - sól
 
 Wywar rybny:
 - 1 kg ryby (ja używam resztki dużych ryb po filetowaniu, bez głowy)
 - 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę
 - 1 marchewka pokrojona w kostkę
 - Mały kawałek korzenia selera pokrojony w kostkę
 - 1 liść laurowy
 - 1 mały ząbek czosnku
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 5 ziaren pieprzu czarnego
 - 6 szklanek wody
 
 
 | 
	| Opis przygotowania: Zagotować wywar rybny ze śmietanką i pozostawić na małym ogniu aż do zgęstnienia. Dodać kawałki schłodzonego masła i doprawić solą. Na końcu dodać białe wino i szafran. Całość delikatnie zagotować (na wolnym ogniu). Sos ten jest doskonałym dodatkiem do białych ryb gotowanych, duszonych i smażonych.
 | 
	|  | 
	| Opis / Uwagi: Nie wierzyłam, że jest pyszny, długo zastanawiałam się, czy gotować... przewracałam z boku na bok.. opakowanie z przepisem na ten sos..(tak, tak, to nie pomyłka, przepis na ten sos był na opakowaniu z przyprawami).... i pewnego dnia, gdy na obiad robiłam solę, odważyłam się... i od tej pory często gości w mym jadłospisie
 | 
		|  | 
	|  | 
	| Przepis został dodany przez:  termar | 
	| Przepis czytano już 7482 razy. | 
	|  | 
	|  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	|  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |