przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sos tatarski pikantny


Poziom: b. łatwy
Czas: 10 min.
Porcji: 8
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- szklanka majonezu
- 1/2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
- 2 marynowane papryki
- duże, kwaskowate jabłko
- łyżeczka łagodnej musztardy
- szczypta pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
- cukier puder
- 2 kopiaste łyżki zieleniny (może być kompozycja: natka pietruszki, koperek, szczypior, rzeżucha, młode pędy czosnku)

Opis przygotowania:
Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy bardzo drobno posiekane paprykę, jabłko i zieleninę. Sos będzie smaczniejszy, gdy doprawimy go musztardą, pieprzem cayenne, solą, cukrem pudrem i białym pieprzem. Powinien mieć wyraźny, pikantny smak z przebijającą nutą słodyczy. Gotowy owijamy szczelnie w folię aluminiową i trzymamy przez godzinę w chłodnym miejscu. Podajemy nie później niż godzinę po przygotowaniu.
Opis / Uwagi:
średnio-kaloryczne, tanie KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Przepis czytano już 5435 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin