przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Sosy - koperkowy- szczypiorkowy lub pietruszkowy

Poziom: średni
Głosów: 0
Ocena: 0.00
Składniki:
- 4 łyżki drobno posiekanej zielonej pietruszki lub koperku albo szczypiorku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka wywaru z warzyw lub rosołu (może być instant lub z kostki)
- 1/2 szklanki śmietany lub skondensowanego mleka
- sól
- ewentualnie odrobina soku z cytryny

Opis przygotowania:
Masło rozetrzeć na masę, wymieszać z przesianą mąką, rozprowadzić gorącym wywarem. Mieszać należy szybko, energicznymi ruchami uważając, aby nie powstały grudki, następnie wlać do pozostałego wrzącego wywaru, zagotować. Odstawić, dodać śmietanę lub mleko i posiekane zielone dodatki, w zależności od tego jaki chcemy mieć sos. przyprawić do smaku solą.
Sos przeznaczony do potrawki z kury (czyli pietruszkowy lub koperkowy) możemy zakwasić dodatkiem soku z cytryny.
Możemy dodawać je również (wszystkie trzy do mięs gotowanych, ryb gotowanych, jaj i kasz.
Przepis został dodany przez:  termar
Przepis czytano już 4543 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin