|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Spaghetti alla carbonara |
|
Poziom: łatwy Czas: 20 min. Głosów: 11 Ocena: 4.09 Składniki: - 10 - 15 dkg boczku wędzonego
- 2 średnia cebule
- 1 opakowanie śmietany
- 1 żółtko
- ok. pół paczki makaronu
|
Opis przygotowania: Ugotować makaron (do wody dodać troszkę oliwy z oliwek), pokroić boczek i cebulę w kostkę. Wrzucić boczek na patelnię, jak wytopi się trochę tłuszczu wrzucamy cebulę i całość smażymy, aż boczek będzie trochę rumiany, a cebula zeszklona. Następnie bierzemy śmietanę 12%, danie tym smaczniejsze im tłustsza śmietana. Żółtko należy dobrze roztrzepać w śmietanie. Na patelnie wrzucamy makaron i wszystko zalewamy śmietaną (którą doprawiamy pieprzem i solą), całość mieszamy, aż smietana zgęstnieje i zacznie oblepiać makaron (nie powinna być w stanie zupełnie płynnym, ale też nie może być zbyt sucha). |
|
Opis / Uwagi: Bomba kaloryczna |
| Region: Kuchnia włoska | |
Przepis czytano już 13852 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 5) |
spagettii Dodał/a ~spagettiiiii dnia 2010-04-07 00:10:29
aaa i przed podaniem mozna dodac startego sera-pychota:):)
| spagettii Dodał/a ~spagettiiiiiiiiiiii dnia 2010-04-07 00:08:31
ja dodaje jeszcze podsmarzone pieczarki, polecam:):)
| jajajaja Dodał/a ~ziom dnia 2009-11-17 11:52:25
ja dodaje jeszcze białe wino do boczku i cebuli jak sie usmaza
| po prostu super Dodał/a ~pyszotka dnia 2008-02-29 23:27:29
jadlam kiedys i uwielbiam to danie:D
| spaghetti alla klucha Dodał/a ~smakosz dnia 2007-04-25 00:49:10
Dwa razy czytałam ten przepis, a najbardziej zdziwiło mnie wrzucenie makaronu na patelnie oraz zalanie go śmietaną aż zgęstnieje. Spaghetti gotujemy al'dente nie po to żeby na końcu zrobić z niego
|
|
|
|