|
|
Aby dodać ten przepis do Ulubionych musisz się zalogować.
Spaghetti pangrattato |
|
Poziom: łatwy Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku, obrane
- świeżo mielony pieprz
- mała garść tymianku
- ok. 120g okruchów z chleba
- ok. 600g dobrej jakości spaghetti
- 10 filecików anchois
- sok z 1 cytryny
- mała suszona papryczka chili, pokruszona
- 1/2 ząbka czosnku, obranego i drobno posiekanego
|
Opis przygotowania: Weź patelnię z grubym dnem wlej do niej większą część oliwy z oliwek, wrzuć cały czosnek i podgrzej. Następnie dodaj tymianek i okruchy z chleba, które szybko zaczną się smażyć i skwierczeć, uważaj, aby się nie spaliły. Mieszaj je przez kilka minut, aż staną się chrupiące. Dopraw je solą i pieprzem i przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Wrzuć spaghetti do gotującej się osolonej wody, w tym czasie wlej pozostałą część oliwy z oliwek na patelnię. Wrzuć posiekany czosnek i lekko podgrzej. Jak tylko czosnek zmięknie połóż na nim fileciki anchois, po kilku minutach zauważysz że fileciki zaczynają się topić, wówczas dodaj wyciśnięty sok z cytryny i dopraw suszonym chilli. Ugotowane al dente spaghetti odcedź i przełóż na patelnię z przygotowanym sosem, wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku sokiem z cytryny świeżo mielonym pieprzem, (jeśli jest to konieczne). Podawaj od razu obficie posypując pangrattato i tymiankiem. |
|
Region: Kuchnia włoska | Sposób przygotowania: Smażone | |
Przepis został dodany przez: macho | Przepis czytano już 5846 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | napisz swój komentarz (wpisów: 0) |
|
|
|