przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Staropolski makaron rosołowy


Poziom: średni
Czas: 50 min.
Porcji: 4
Głosów: 2
Ocena: 3.50
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki dobrej mąki pszennej
- 3 żółtka
- 1 jajko

Opis przygotowania:
W usypanej w kopczyk mące robimy dołek, wbijamy całe jajko, 3 dokładnie odłączone od białek żółtka i zagniatamy ciasto, początkowo nożem, a następnie za pomocą rąk. Ciasto powinno być twarde, sprężyste, jednolite, z pęcherzykami powietrza wewnątrz. Doskonale wyrobione rozdzielamy na mniejsze kawałki i bardzo cienko wałkujemy. Odkładamy, by lekko przeschło.
Przesuszone krążki ciasta kroimy na połowę, zwijamy, kroimy w nitki i gotujemy w dużej ilości wody z dodatkiem soli i łyżeczki świeżego masła. Cedzimy na sicie, przelewamy wrzącą wodą, dokładnie odsączamy. Makaron podajemy do rosołu z kury lub wołowiny
Opis / Uwagi:
średniokaloryczne, tanie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga
Region:  Kuchnia polska
Źródło:  KUCHNIA POLSKA Ewa Aszkiewicz
Przepis czytano już 7674 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)















strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin