Staropolski napój orzeźwiający zwany szlacheckim | 
	 | 
		  Poziom: łatwy Czas: 10 min. Porcji: 6 Głosów: 1 Ocena: 5.00  Składniki: - 2 szklanki soku pomidorowego 
- 2 szklanki soku z kwaszonej kapusty 
- 2 szklanki przegotowanej, chłodnej wody 
- łyżeczka przyprawy do zup 
- sól i cukier do smaku 
- kopiasta łyżka najdrobniej posiekanej zieleniny (np. kompozycja: koperek, szczypior, natka pietruszki, rzeżucha)
 
  | 
	Opis przygotowania: Odciśnięty, przecedzony przez sito sok z kapusty łączymy z sokiem pomidorowym oraz wodą, doprawiamy do smaku solą, cukrem i przyprawą do zup. Chłodzimy. Podajemy w wysokich szklankach. Wierzch oprószamy bardzo obficie zieleniną. | 
	 | 
	Opis / Uwagi: niskokaloryczne, średnio-drogie - KUCHNIA POLSKA, Ewa Aszkiewicz, wyd.Publicat, fot.Mirosław Baryga | 
		 | 
| Region:  Kuchnia polska | 
	 | 
		| Przepis czytano już 8155 razy. | 
	 | 
	  dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) | 
	  napisz swój komentarz (wpisów: 0) |