Stek z polędwicy wołowej z sosem rakowym |
|
Poziom: łatwy Czas: 60 min. Porcji: 4 Głosów: 0 Ocena: 0.00 Składniki: - polędwica wołowa firmy Gzella 600g
- olej 1 łyżka
- masło 1,5 łyżki
- cebula 1 mała szt.
- mąka 1 łyżka
- wino białe półwytrawne 1 szklanka
- szyjki rakowe 100g
- słodka śmietanka 100ml
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
- raki gotowane 4 szt.
|
Opis przygotowania: Polędwicę oczyścić z błony i wyporcjować trzy równe steki. Każdy lekko spłaszczyć ręką (nie tłuczkiem), natłuścić odrobiną oleju i usmażyć na grillu lub patelni grillowej według upodobań.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle razem z szyjkami rakowymi. Dodać mąkę, następnie wszystko krótką chwilę podsmażyć. Później całość podlać zimnym winem i wymieszać. Gdyby sos zbytnio zgęstniał, dodać odrobinę wody. Dusić 10 minut na wolnym ogniu często mieszając. Na koniec dodać śmietankę oraz przyprawy. Sos zmiksować blenderem.
Gotowe steki wyłożyć na talerze i polać gorącym sosem. Udekorować ugotowanymi w całości rakami oraz gałązkami koperku.
Smacznego! |
|
Opis / Uwagi: Po więcej regionalnych przepisów zapraszamy na www.smakiregionu.pl ! |
|
Region: Kuchnia polska |
Sposób przygotowania: Gotowane |
|
Przepis został dodany przez: redakcja |
Przepis czytano już 2756 razy. |
|
dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 0) |
napisz swój komentarz (wpisów: 0) |