przepisy kulinarne
  
Zapomniałem hasła





Stek z tuńczyka na puree ziemniaczano selerowym


Poziom: średni
Czas: 20 min.
Porcji: 1
Głosów: 19
Ocena: 3.95
Składniki:
Stek z tuńczyka
Cząber
Pieprz cayene
Sól
Papryka słodka w proszku
3 ząbki czosnku
Oliwa z oliwek
40g masła
Odrobina mleka
2 duże ziemniaki
Pół małego selera

Opis przygotowania:
Ziemniaki i selera obieramy i kroimy w równe części, płuczemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do filiżanki, wlewamy około 2 łyżki oliwy, 2 szczypty soli, szczyptę pieprzu cayene, 2 szczypty słodkiej papryki, 2 szczypty cząbru, dokładnie mieszamy i taką marynatą macerujemy nasz stek z tuńczyka. Ja zwykle zostawiam rybę na noc w takiej marynacie. Gdy seler i ziemniaki się ugotują wylewamy wodę, a do garnka z ugotowanymi warzywami wlewamy odrobinkę mleka i masło, potrząsamy naczyniem by masło się rozpuściło. Dokładnie ubijamy by nie czuć na języku i podniebieniu grudek podczas jedzenia. Takie puree smakuje ziemniaczano, ale po przełknięciu zostawia selerowy posmak ;) Jak każdy stek, naszego tuńczyka rzucamy na bardzo rozgrzaną patelnię i smażymy minutkę z jednej i pół minuty z drugiej strony i gotowe, mamy medium rare stek, w przeciwieństwie do steków z polędwicy wołowej czy filet mignon, tuńczyk smaży się błyskawicznie. Podajemy wedle uznania z naszym puree. Smacznego :)
Opis / Uwagi:
Steki z tuńczyka można kupić mrożone, już spakowane w porcję, lub w dobrze zaopatrzonym sklepie rybnym, gdzie sprzedawca odcina z tuńczyka taki kawałek jaki nas interesuje.
Sposób przygotowania:  Smażone
Przepis został dodany przez:  majki
Przepis czytano już 5325 razy.
 dodaj swoje zdjęcie tej potrawy (zdjęć: 2)
 napisz swój komentarz (wpisów: 0)



Dodał/a majki

Dodał/a majki














strona główna | dodaj do ulubionych           
kontakt    regulamin